Aktiv med diabetesLæsernes historier

Fysisk arbejde giver mig udfordringer med følinger

Udgivet for første gang: 26.03.24
Kjell Arild Ueland
Skrevet af: Kjell Arild Ueland

Født i 1969, far til 3 og har haft type 1-diabetes siden 1981. Mærker nu det slid, som diabetesen har medført, men er optaget af træning og forsøger at have et positivt og humoristisk syn på livet.

For første gang i mit liv har jeg fået et fysisk krævende job, så derfor er jeg begyndt at træne for at komme i bedre form. Både på mit arbejde og til træning kæmper jeg med den samme udfordring: hvordan undgår jeg føling?

Sommeren 2023 er en sommer, som vil blive husket for forandring og kaos. Mit liv blev vendt op og ned på et øjeblik. Som en konsekvens af dette måtte jeg ud at finde et nyt job. Det gik forholdsvis let, men for første gang i mit liv har jeg fået et fysisk krævende job.

Annonce

Samtidig besluttede jeg mig for at begynde at træne igen. Jeg har sat mig som mål at løbe et halvmaraton, lørdag den 4. november. Jeg besluttede at gøre det, fordi jeg havde brug for at flytte mit fokus rent mentalt.

Jeg har tidligere løbet et halvmaraton, for 6 år siden, så jeg er ikke helt ubekendt med det. Jeg opdagede hurtigt, at kroppen husker, hvad den har prøvet tidligere. Men grunden til at jeg nu kombinerer fysisk arbejde og træning, drejer sig selvfølgelig om at få kontrol over mit blodsukker. Begge dele giver mig de samme udfordringer.

LÆS OGSÅ: Når blodsukkeret ikke opfører sig, som det skal

Blodsukkeret falder hurtigt ved fysisk aktivitet

På mit job monterer vi solcellepaneler på tage. Det er i sig selv et nemt job, men det kan være krævende at gå op og ned af stiger, balancere på taget, montere skinner og ikke mindst løfte og bære disse paneler. Insulinpumpen er indstillet på træningstilstand og heldigvis holder vi ofte pauser, så der kan indtages kulhydrater. Af og til må jeg fortælle, at jeg har brug for 10 minutter, og så finder jeg chokoladen frem.

Jeg oplever de samme udfordringer, når jeg er ude at løbe, men der går det meget hurtigere. Nu prøver jeg at finde ud af, hvor meget jeg skal reducere basisdosisen for at kunne løbe i lidt mere end 2 timer. Det, jeg nu har fundet ud af er, at hvis jeg starter med et blodsukker på omkring 10 og spiser en banan lige før jeg begynder at løbe, kan jeg klare 40 minutter uden at få føling. Træningsprofilen på insulinpumpen bruges derefter.

LÆS OGSÅ: Fire gange har jeg fået insulinføling på arbejdet

Jeg har brug for gode råd til blodsukkeret for at kunne klare et helt halvmaraton

Måske er et halvmaraton lidt for langt for en fyr som mig, men nu har jeg sat mig det som mål, og så skal det også gennemføres. Jeg har jo løsningen til den første tredjedel af løbet, og så skal jeg nok finde ud af resten.

Måske nogle af jer læsere har et par gode råd til folk som mig, der nu er i gang med nye udfordringer?

  • Hvordan klarer man et fysisk krævende job?
  • Hvordan løber/træner man i mere end 2 timer?
  • Begge dele uden at få et så lavt blodsukker, at man får føling?

LÆS OGSÅ: Dårlig kontrol med blodsukker i hektiske perioder

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce