Læsernes historier

Er ferie eller hverdag bedst for min diabetes?

Udgivet for første gang: 29.09.23
Marte Haaje Jacobsen
Skrevet af: Marte Haaje Jacobsen

Født i 1991 og fik type 1-diabetes i 1996. Jeg har erfaret, hvor svært det er at være kronisk syg og samtidig være den typiske "flinke pige" med et travlt program. Uddannet jurist og elsker at rejse.

Godt nok er det bedst at have faste rutiner, når man har diabetes, men det er ikke ensbetydende med, at hverdagen altid er bedst. For mit vedkommende kan ferien være lige det, der skal til for at påvirke mit blodsukker i en positiv retning. 

Jeg har gentagne gange læst, at rutiner er alfa omega for os med diabetes, og det har jeg naturligvis også selv erfaret. Alligevel vil jeg skrive lidt om, hvordan ferietiden påvirker mit blodsukker i en positiv retning, for det er ikke altid bedst med hverdag og faste rutiner. Nogle gange kan det være nødvendigt at sænke skuldrene lidt, slippe kontrollen og bare leve lidt uden alt for store bekymringer.

Annonce

Alt med måde

Ferie kan være godt for både krop og sjæl. Det er dog vigtigt at være mådeholden, og jeg anbefaler bestemt ikke at nedprioritere sin diabetes og blodsukker. I ferien er det mindst lige så vigtigt at måle blodsukkeret, tage insulin og passe på, som det er i hverdagen. Men det kan have en positiv effekt på helbredet at sænke stressniveauet i kroppen og ikke være lige så bekymret, som man er til daglig.

LÆS OGSÅ: Vi kan det meste!

Sol og varme har en positiv effekt på diabetesen

For mig har sol og varme altid haft en positiv effekt på min diabetes. Selvom kroppen har brug for mindre insulin, hvilket kan medføre mere insulinføling i en overgangsperiode, har jeg det alligevel lettere. Blodsukkeret er mere stabilt; det er lettere at beregne insulindoser, og det er lettere med hensyn til madindtag. Jeg har ganske enkelt færre problemer med min diabetes om sommeren, hvilket er rigtig dejligt.

Ikke desto mindre tror jeg, at dette er en kombination af flere ting. Som allerede nævnt har varme en positiv effekt på blodsukkeret, da min krop har brug for mindre insulin. Derudover er der mindre stress, mere tid til søvn og afslapning, mere fysisk aktivitet, lettere måltider og færre fristelser i form af kager og slik.

LÆS OGSÅ: Man bliver træt af alle de “gode” råd

Lettere med fysisk aktivitet i vand

Mens jeg sidder og skriver disse indlæg, har jeg været på ferie i tre uger og går ind i min fjerde og sidste ferieuge. Jeg nyder solen, varmen og den gode mad og bader næsten hver dag. Det spiller ingen rolle, om det regner, for temperaturen i vandet er trods alt ganske god. Det er noget af det, jeg nyder allermest ved at bo tæt på havet – den frihed, det giver at svømme i store dele af sommermånederne.

For mig er det nemmere at være fysisk aktiv i vand, og det har det været, siden jeg var en lille pige. I vandet har jeg altid været hurtig og har altid følt, at jeg er mindst lige så god som alle andre. Derudover giver det en dejlig følelse at opholde sig i vand.

Hvilepuls giver bedre blodsukker

For mig er det svært at finde ro i en hektisk hverdag, og det tager altid lidt tid at “lande”, når jeg har ferie. Ofte kan der gå en uge, før jeg formår at lægge arbejdet fra mig, og derfor forsøger jeg altid at holde fire ugers ferie om sommeren.

Som jeg har skrevet om flere gange, er stress en belastning for min krop og min diabetes, og det medfører ofte lavt blodsukker. Det gælder især i hverdagen, hvor jeg ofte arbejder længe og har lidt svært ved at planlægge måltiderne. Om sommeren, når jeg har ferie i flere uger, stresser jeg naturligvis langt mindre, og mit blodsukker er derfor altid mest stabilt om sommeren.

Til vinter drømmer jeg derfor om at rejse en uge eller to til varmere himmelstrøg for at se, om det kan give en positiv sundhedsmæssig gevinst.

Er ferie eller hverdag bedst for min diabetes. Kvinde læser bog
Illustrationsfoto: Getty images.

LÆS OGSÅ: Insulinpumper er ikke for alle

Ikke de samme rutiner

Når jeg slapper af og har fundet hvilepulsen, forsvinder næsten alle rutiner, især dem, der fortæller mig, hvornår jeg skal spise. Pludselig bliver alle måltider forskudt med flere timer, og nogle måltider forsvinder helt. Normalt spiser jeg morgenmad, frokost, aftensmad og natmad, og nogle gange også et par mellemmåltider. Om sommeren spiser jeg normalt kun tre måltider om dagen, og der kan gå mange timer mellem hvert måltid. Det er ikke altid lige heldigt for blodsukkeret og kan give lavt blodsukker.

Tidligere i ferien var jeg et par dage i Oslo med familien, og da gik der lidt for lang tid mellem morgenmad og frokost. Det resulterede i, at storebror måtte stå model til nogle grimme gloser fra sin mismodige lillesøster, der ikke forstod, at blodsukkeret var lavt. Heldigvis kender min familie mig godt, og den dårlige stemning forsvandt, i takt med at blodsukkeret steg. Min form var dog noget dårligere resten af dagen, men det er min egen skyld, fordi jeg ikke havde mærket godt nok efter. 

Ja tak, begge dele!

Konklusionen er, at hverdag og ferie er lige så vigtigt for os med diabetes som for alle andre. Vi har måske større behov for rutiner og faste måltider end andre, men vores krop og hoved har stadig brug for ferie og afslapning. Det betyder vel egentlig bare, at vi er, som folk er flest.

LÆS OGSÅ: Nu kan mine bekymrede børn endelig sænke skuldrene

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce