Lev med diabetes

Dobbelt-diabetes: Kan man have type 1 og type 2 samtidig?

Udgivet for første gang: 11.08.16 | Sidst redigeret: 11.12.20
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Ja, du kan godt have type 1- og type 2-diabetes samtidig. På engelsk bliver det kaldt ”Double diabetes” – altså dobbelt-diabetes. Heldigvis er der meget du selv kan gøre, for at undgå at bokse med begge typer på samme tid.


Hvordan får man dobbelt-diabetes?

Type 2-diabetes er en livsstilrelateret sygdom, som også er arvelig. Hvis du lever usundt, er overvægtig eller der er type 2 diabetes i familien, så er du også i risikogruppe. Type 1-diabetikere er i ligeså stor risiko for at få type 2 som alle andre mennesker – her bliver diagnosen så bare til ”dobbelt-diabetes”.

Annonce

Med dobbelt diabetes er du i en situation, hvor din krop både nedbryder de insulinproducerende celler, har brug for insulin OG er insulinresistent samtidig.

LÆS OGSÅ: Forstå insulin

Hvad betyder det for mig?

Når kroppen er insulinresistent, så bliver risikoen for hjertekarsygdomme større. Et forskningsresultat fra 2007 viste, at type 1-diabetikere, som var insulinresistente, havde en markant større risiko for hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol m.m. Der er så og sige dobbelt op på risikobarometret.

Når du tager insulin, så reagerer kroppen ikke som forventet, hvis du også har type 2-diabetes. For jo mere insulin du giver din krop, jo mere resistent bliver den også og jo mere overvægtig risikerer du at bliver. Du har brug for insulin, men kan samtidig ikke bruge det.

Har du mistanke om at du kan lide af dobbelt diabetes, så tal med din læge, så I sammen kan lægge en plan. Måske har du brug for medicin mod type 2.

LÆS OGSÅ: Sund mad kan forhindre diabetes komplikationer

Sådan kan du undgå dobbelt-diabetes

Sund livsstil er vigtig, hvis du vil holde diabetes-2 fra døren. Det handler om at leve sundt og følge de sundhedsråd, som er gode for alle og som du allerede kender til hudløshed.

  • Undgå overvægt – Hav en BMI mellem 18-25
  • Dyrk motion – Cykel eller gå 30 minutter hver dag.
  • Spis grønt og groft – spis grove grøntsager til alle dine måltider og se efter fuldkornsmærket, når du køber brød.
  • Stop med at ryge.

LÆS OGSÅ: Skal du løbe eller gå?

Lider du af dobbelt-diabetes, så skriv gerne i kommentarfeltet på Facebook og del dine erfaringer med os.

Kilder:
– Kilpatrick, E. S., Rigby, A. S., & Atkin, S. L. (2007). Insulin resistance, the metabolic syndrome, and complication risk in type 1 diabetes: “double diabetes” in the Diabetes Control and Complications Trial. Diabetes Care, 30(3), 707–712.
Diabetes.co.uk
– University Of Pittsburgh Medical Center. “Type 1 Diabetics Can Get ‘Double Diabetes’ From Insulin Resistance, Says University Of Pittsburgh.” ScienceDaily. ScienceDaily, 25 April 2003.
Insulin resistance in type 1 diabetes: what is ‘double diabetes’ and what are the risks?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev