Læsernes historier

Pulsur som et nyttigt værktøj i diabetesbehandlingen

Udgivet for første gang: 20.06.24
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Jeg har tendens til at kontrollere mit blodsukker alt for tit, og derved justerer jeg med insulin, før jeg egentlig burde – hvilket skaber unødvendige udsving. Så fandt jeg ud af, at jeg kunne bruge mit pulsur som et nyttigt værktøj i diabetesbehandlingen.

Forrige sommer købte jeg et pulsur. Det var primært til brug under løbeture, men jeg lagde hurtigt mærke til, hvor praktisk det var, at man altid havde et ur på hånden. Det kan også give lyd fra sig, når nogen ringer eller sender en besked. Det er også motiverende at holde styr på, hvor mange skridt jeg har taget i løbet af en dag. Resultatet er, at jeg er blevet mere bevidst om, hvordan jeg kan bevæge mig i hverdagen, så jeg kan få taget flere skridt!

Annonce

Jeg ved også, at mange mennesker bruger pulsure til at følge med i deres blodsukker. Jeg har ikke sat mig ind i det endnu, men jeg ved, at man kan tilslutte en kontinuerlig blodsukkermåler til uret, hvis man har sådan en.

Jeg kontrollerer mit blodsukker for tit

Jeg har ofte tænkt, at jeg måske har det modsatte problem i forhold til mange andre, når det gælder diabetesbehandling, og især måling af blodsukker og indstilling af insulin. Jeg kontrollerer simpelthen mit blodsukker for tit, og justerer samtidig med insulin. Det fører til store udsving i mit blodsukker, og giver mig mange symptomer samt stress og angst. Jeg har ofte fået at vide af min diabetessygeplejerske, at jeg ikke behøver at kontrollere eller justere mit blodsukker så tit, som jeg gør. Det er ikke hensigtsmæssigt. Alligevel har jeg udviklet et mønster, som det er svært at bryde ud af.

Da jeg sidst var hos min diabetessygeplejerske fik jeg samme besked; Jeg har et fint langtidsblodsukker, men med udsving og mange symptomer. Hun sagde det ligeud; “Emilie, du må IKKE kontrollere dit blodsukker efter du har spist eller taget en insulindosis, før der er gået to timer”. Selvfølgelig skal jeg gøre det, hvis jeg føler behov for at kontrollere, eller såfremt det er hensigtsmæssigt. Jeg kontrollerer dog ofte mit blodsukker mange gange i løbet af kort tid. Den seneste tid har jeg bemærket, at jeg har fået en meget dårlig rutine, hvor jeg kontrollerer mit blodsukker ekstremt meget. Hvis jeg kan se, at mit blodsukker er på vej op, tager jeg en insulindosis. Det resulterer som regel i, at jeg får lavt blodsukker kort tid efter, er nødt til at spise noget, og så kører det hele igen.

LES OGSÅ: Hvordan lever man bedst med kronisk træthed?

Løsningen var at indstille en alarm på pulsuret

Jeg besluttede derfor, at jeg ville tage min diabetessygeplejerskes ord alvorligt. Jeg vil ikke kontrollere mit blodsukker eller tage insulin, før der er gået to timer. I hverdagen er det svært at huske præcist, hvornår man sidst kontrollerede sit blodsukker eller spiste. Jeg har som regel min telefon på mig, men uret er jo altid med og sidder på armen.

Løsningen for mig er derfor, at jeg nu indstiller en alarm på uret, der ringer to timer efter, at jeg har spist og/eller taget insulin. Og ved du hvad, det fungerer perfekt! På grafen kan jeg i næsten alle tilfælde se, at blodsukkeret er steget lidt efter et måltid og derefter faldet igen til et acceptabelt niveau. Det er fordi, at jeg har givet insulinen lov til at virke og ikke har gjort noget ved det, før der er gået lidt tid. Jeg kan også mærke, at jeg stresser mindre over mit blodsukker, når jeg har sat nogle retningslinjer op for mig selv. Det resulterer også i et bedre blodsukker og mere ro omkring mad og måltider.

LES OGSÅ: Kampen for en “tilstrækkelig god” regulering af blodsukkeret

Et pulsur kan sikkert også være gavnligt, hvis man hører til dem, der glemmer at kontrollere blodsukkeret.

Med hensyn til at koble min kontinuerlige blodsukkermåler til pulsuret, så er jeg lidt usikker på, om det er noget, jeg skal gøre. Jeg havde den på min telefon i et stykke tid, men syntes det blev lidt besværligt. Som nævnt er mit problem, at jeg tjekker mit blodsukker for ofte, snarere end at jeg glemmer at tjekke det. Hvis jeg har mit blodsukker på uret, bliver det meget nemmere tilgængeligt. For mit vedkommende er jeg tilfreds med, at jeg kun kan se blodsukkeret på den kontinuerlige blodsukkermåler. Så kan jeg lægge den væk og ikke se på den, før jeg har brug for det.

På den anden side vil det være gavnligt for mange, at blodsukkerværdierne er tilgængelige på pulsuret eller telefonen. Hvis man glemmer at kontrollere sit blodsukker eller tage sin insulin, kan det også være smart at indstille en alarm, så man husker det.

Bruger du et pulsur?

LES OGSÅ: Der er mange, der har en mening om, hvad os med diabetes bør spise

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce