Aktiv med diabetesLæsernes historier

Mit aktive liv med diabetes

Udgivet for første gang: 30.12.17 | Sidst redigeret: 18.04.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Elitesportsudøveren Nikolaj Haulik er 26 år og har haft diabetes, siden han var 13 år gammel. Med en titel i dag som personlig træner og passioneret omkring sport og aktivitet har det taget Nikolaj lang tid og mange kampe at nå, hvor han er i dag.

Hvordan var det første stykke tid med diagnosen?

Jeg husker det som en meget dum tid, fordi man lige var begyndt at være lidt rebelsk. Det var starten af teenageårene. Jeg var endnu ikke begyndt at drikke alkohol, men det var en slik- og hyggetid. Og der kan jeg huske, at min diabetes var en forhindring, der var svær at overkomme. Fordi for så mange år siden var alternativerne til slik ikke det helt fede.

Annonce

Hvordan tacklede du det?

Jeg indordnede mig efter de regler, der var på det tidspunkt. Først da jeg blev 15-16 år, havde jeg en kort rebelsk tid i mit liv. Jeg tror, de fleste diabetikere, der har fået konstateret sygdommen i så ung en alder, når en periode, hvor de tænker, at det hele er ligemeget. Heldigvis kom jeg også hurtigt ud af den periode.

LÆS OGSÅ: Rasmus kører extreme cykelløb

Var du allerede meget fysisk aktiv, inden du fik konstateret diabetes?

Ja, det var jeg bestemt. Jeg har altid været aktiv på den ene eller anden måde. Jeg har altid været et barn med for meget krudt. Og jeg kunne ikke rigtigt finde en sportsgren, så jeg var ham, der både gik til håndbold, fodbold og badminton. Det er den helt klassiske historie med personlige trænere.

Hvor meget fylder diabetes i din hverdag i dag?

Jeg tester ofte mit blodsukker. Jeg tester, inden jeg spiser, og efter jeg har spist. Og jeg spiser hele tiden. Så typisk kommer jeg op på en 8-12 gange dagligt. Lidt over gennemsnittet. Min diabetes er i dag også meget velreguleret. 

LÆS OGSÅ: På pisten med diabetes

Har det været sådan hele tiden?

Nej, det har det bestemt ikke. Da jeg var mindre, var det sværere at styre. Jeg har altid taget min insulin. Jeg har ikke haft en periode, hvor jeg ikke ville kendes ved min diabetes. Men jeg har haft perioder, hvor jeg synes, det var træls – hvor jeg havde en følelse af at ville være ligesom alle andre. Det var mærkelige tanker, jeg gjorde mig dengang, men jeg ønskede at være en af dem, som ikke behøvedes at tænke over de ting, man gør som diabetiker. Og på den anden side, er det jo heller ikke helt så mærkeligt. 

Så hvilke udfordringer ligger der i at forblive i god form med diabetes?

Inden jeg traf beslutningen om at drage ud i de her ekstreme løb, tænkte jeg meget over, hvordan min krop mon ville reagere. Dét jeg især vil videregive til andre diabetikere, som er tøvende over for det er: ”Bare spring ud i det.”. Der vil altid være ”ups and downs”. Jeg var også nødt til at lære mig selv og min krop at kende, og det førte ud i ekstremer, som jeg dyrker nu.

Kan du fortælle lidt om de løb, du har planlagt for 2018?

Øverst på min liste er Europamesterskabet, som jeg kvalificerede mig til i år. Det er en sammensætning af fire løb på tre dage. Det første løb er det, der hedder Shortcourse på cirka 6 km. Og så er der Standardcourse, som er på cirka 12 km. Det tredje løb er et teamløb. Teamløbet er på samme længde som Standardcourse men banen er delt op, og man er på et hold af tre personer. En står for teknik, en står for løbedelen, og en står for styrkedelen. Det sidste løb er en velgørenhedsløb, hvor vi hylder sporten. Det er rigtig interessant og sjovt det hele.

LÆS OGSÅ: Optimisme i 2021

Hvad er dine målsætninger omkring løbene?

Mentalt er jeg ikke kommet dertil, hvor jeg skal sætte mål. Selvom 2017 på papiret ser rigtig godt ud i forhold til, hvad jeg har gjort og lavet, så havde jeg ikke et særligt godt år, fordi jeg kom ind i en masse skader. Nu har jeg haft en skadesfri periode i noget tid og ved, at jeg kan mere, end jeg kunne udføre i 2017. Men hvor jeg lige tør sætte barren, det ved jeg ikke endnu. Det vigtigste for mig er at gennemføre det og samtidig have det sjovt under løbet.

Hvordan spiller diabetes ind, når du skal forberede dig til dine løb?

Diabetes er mit omdrejningspunkt, og alt omhandler diabetes. Men jeg er også nået dertil i mit liv, hvor det ubevidst er en del af mig. Jeg går ikke aktivt og tænker over at tage insulin eller måle blodsukker. Det er bare en vaneting. Og det tror jeg er hemmeligheden bag alt. Men selvfølgelig fylder det rigtig meget, og det tager jeg med mig.

Hvor meget tænker du på din diabetes under løbet?

I år skulle jeg løbe Iron Viking, som er det hårdeste marathon i verden. Det er 42,5 km, og så bygges det ind i et terræn med opstillede forhindringer, som man også skal overvinde. Man får en tid på 8 timer, så man skal indenfor 8 timer være i mål. Det tog lidt tid for mig at knække koden, men ligesom mange andre ting vidste jeg, at jeg godt kunne overvinde, hvad der skulle til for, at jeg ville få mig selv i mål.

Første gang, jeg løb et ekstremt løb, var det samme tanker jeg havde. Jeg tænkte: ”Jeg vil rigtigt gerne det her, så hvad skal der til for, at jeg kan gøre det?” Og så måtte jeg sætte mig ned og sige: Ok, jeg kan løbe 5 km. Hvor lang tid kan jeg løbe det på? Og hvordan skal jeg strukturere det? Hvad med pumpen? Hvor længe kan jeg løbe uden at være afhængig af pumpen? Alle disse ting forsøger jeg at regne ud i god tid, så jeg er forberedt, og ikke behøver at tænke for meget over det under selve løbet.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Er man som atlet ofte i fare for at gå sukkerkold på ruten, og hvilke symptomer mærker du?

Det er ikke noget, jeg har prøvet før. Og fordi jeg er pumpebruger, er det den anden vej for mig. Jeg ønsker nemlig at sætte insulinen i kroppen så lavt som muligt. Fordi så ved jeg, at der ikke er noget aktivt insulin i min krop, og så kan jeg bedre styre det, når jeg er på ruten.

Har din diabetes været en mulighed for at gå ind i andre fællesskaber?

Rent personligt har diabetes åbnet mange veje for mig. Det er noget, jeg sælger mig selv på, det er ingen hemmelighed. Jeg bliver ofte tilbudt at være en del af noget, hvis det er noget aktivt diabetesrelateret.

Hvordan kan man få dig som personlig træner?

Helt simpelt kan man gå ind på min profil på Instagram og trykke på mine oplysninger. Der kan man se al min information og derefter skrive til mig.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce