Læsernes historier

Når telefonen også får diabetes

Udgivet for første gang: 16.04.23
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

Har du overvejet, at det ikke kun er dig, der har fået diabetes? Din telefon fik sandsynligvis diabetes samtidig med dig.

Den dirrer, brummer og hyler i tide og utide. Så er der en påmindelse om at tage insulin, en advarsel om lavt blodsukker, en påmindelse om at tage antidiabetika eller om at tjekke blodsukkeret to timer efter et måltid, en advarsel om højt blodsukker, en påmindelse om at skifte sensor om en time … og sundhedsappen har registreret nye blodsukkertrends. Det stopper aldrig.

Annonce

Pinligt!

At sidde i møde, mens telefonen hyler to eller tre gange i timen, er ret pinligt. Det vil sige, at det ved jeg ikke noget om, for jeg slukker altid for lyden. Men jeg går ud fra, at det er pinligt. Det er måske ikke altid så godt at slukke for alarmerne, for der er en grund til, at vi har dem. Måske havde det været bedre at begrænse antallet af alarmer i stedet for hele tiden at slukke for dem?

LÆS OGSÅ: Når diabeteshjælpemidlerne forstyrrer romantikken

Begræns alarmerne! De gør ofte mere ondt end gavn

Uanset hvad din holdning til alarmer er, bør du begrænse antallet af alarmer, der er slået til. Det er ikke nødvendigt at have en alarm for, hvornår blodsukkeret stiger til over 10 mmol/l, især ikke hvis det sker efter hvert måltid. Alarmer, der bipper konstant, gør dig bare urolig. Til sidst ignorerer man hver eneste alarm, fordi “det jo ikke er så farligt”; man får dem jo alligevel hver eneste dag.

Du skal selvfølgelig have en alarm i tilfælde af lavt blodsukker, men du behøver ikke at blive varslet, når blodsukkeret falder til under 6 mmol/l. Indstil den til mellem 3,9 og 4,5 mmol/l. Alarmen for højt blodsukker kan godt indstilles til en værdi, der er noget højere end det, du er vant til. Du skal vælge, hvad der er bedst for dig, men det burde være nok at få en alarm, når blodsukkeret bliver højere end normalt. Hvis dit blodsukker altid stiger til 11 mmol/l lige efter aftensmaden, behøver du ikke have en alarm ved 11 mmol/l. Så slipper du for at få besked, hver gang dit blodsukker er lidt højere, end du ønsker, men i stedet når det er unormalt højt og faktisk kræver behandling.

Tal med din læge eller diabetessygeplejerske om, hvilke alarmgrænser der passer til dig.

LÆS OGSÅ: Min CGM gør mig mere afhængig af mobilen         

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce