Mad

Snig flere grøntsager ind i hverdagen

Udgivet for første gang: 24.04.17 | Sidst redigeret: 30.04.18
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Kristi Herje Haga

Annonce

Kristus har haft diabetes siden 2009. Hun er mor til to drenge – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009).

 

Grøntsager er nærende, har lavt kalorieindhold og smager utrolig godt! Stadigt kæmper folk dog for at komme op på de anbefalede ‘fem om dagen’.

 

To stks frugt og tre stks grøntsager. Det er, hvad direktoratet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du indtager i løbet af en dag. Her får du et par tips og tricks til, hvordan mig og min familie og afslutter dagen med alle fem i maven.

 

Let at lave suppe

Suppe af friske grøntsager laver jeg ofte. Favoritter er blomkål, søde kartofler, løg, fennikel og græskar. Tag lidt af alt og bland dem. Skær dem i stykker og kog vand eller bouillon vand. Efter cirka 20 minutter, er grøntsagerne møre og du kan bruge en hånd mixer eller blender til at purére suppen. Hvis du vil have en rigere suppe kan du tilføje et par kartofler under tilberedningen. Derefter skal du bare tilføje de ønskede krydderier, fløde, cremefraiche, fløde, kokos mælk eller mere vand. Smag dig frem til hvad du kan lide. Jeg laver en stor gryde med suppe, så jeg kan bringe til frokost et par dage forude. Børn elsker supper, og det er en fantastisk måde at bruge en masse grøntsager på.

 

Gratiner er altid populære

Et par gange om ugen laver jeg en stor stege form med grøntsager og griller dem i ovnen. Her bruger jeg alle de grøntsager, som hele familien kan lide. Grøntsager der passer godt i en form er: gulerod, kartoffel, sød kartoffel, rødbeder, løg (forskellige typer), græskar, squash, kål, blomkål, broccoli og svampe. Skær grøntsagerne i stykker og læg dem i et ovnfast fad. Drys med ønskede krydderier, olier og fløde.

Jeg varierer fra gang til gang, efter hvad jeg har tilbage i køleskabet. Drys også gerne noget ost over. Grøntsagerne har ofte brug for 40 minutter ved 200 grader i ovnen. Server som tilbehør til alt fra fisk, kød, kylling, pølser eller alene.

 

Prøv madmuffins og vafler

Madmuffins er en genial måde at bruge op rester på. Efter f, eks tacos med rester såsom majs, peberfrugter, ost og hakket oksekød, laver jeg ofte madmuffins, der er enkle og som ikke har brug for at hæve. De kan også fryses ned og gemmes til den ene dag, hvor børnene skal have noget ekstra i madkassen. Så de er optøet til frokost.

Jeg laver også nogle vafler og putter gerne æbler, spinat og gulerod i. Smagen er lige så god og er en favorit i mit hus.

 

Snacks

Grøntsager er også geniale som snacks, til morgenmad, frokost, mellemmåltid og aftensmad. Vores favoritter er gulerødder, blomkål, peberfrugter og rødkål. Hvis du laver en delikat skålfuld sammen med de vigtigste måltider, skal det nok forsvinde hurtigt. Mange mennesker bruger kun frugt, men prøv en kombination af frugt og grøntsager.

 

Frosne grøntsager er ikke det foretrukne, men!

Endelig vil jeg trække et tip jeg selv har fået smag for i fortiden. Jeg foretrækker friske grøntsager, men i en travl hverdag, er der ikke altid tid til at klippe og lave mad, stegning eller bagning i ovnen.

Frysediske er fulde af frosne grøntsager, som er billige, lækre og utroligt nemme at tilberede. Prøv broccoli, grønne bønner og rosenkål.

 

Mit hurtigste middagsmålstid kan jeg tilberede på fem minutter. Jeg tager en god del frosne grøntsager, som jeg kører med fuld hastighed i mikrobølgeovnen i tre minutter. Vender dem et par gange. Efter tre minutter, tilsætter jeg et par fiskefrikadeller og lader ovnen kører videre i et par minutter. På fem minutter, jeg har et hurtig og nærende måltid, som er meget bedre og billigere end de færdige middagsretter som skal opvarmes i mikrobølgeovn.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev