Lev med diabetesTema

På tur med 120 diabetesbørn

Udgivet for første gang: 24.04.15 | Sidst redigeret: 23.11.17
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

At være ung og have diabetes er en udfordring. Derfor var det en særlig stor oplevelse, da skejby sygehus tog en stor gruppe med ud at rejse. For pludselig var det normalt at have diabetes.

Annonce

At have et barn med diabetes med på tur er en udfordring, og at have 120 med er en bedrift. Sådan en bedrift har Henriette Qvist Eriksen begået hele to gange. Hun er sygeplejerske på børneafdelingen på Skejby Sygehus, som af to omgange har haft en stor gruppe børn mellem 12 og 16 år med diabetes med til Italien og Frankrig.

Begge rejser er gået med bus til en campingplads, hvor børnene har boet i mobile homes i små grupper. “Mobile home’ne var samlet i en klynge, så vi boede sammen, men alligevel for sig,” fortæller Henriette Qvist Eriksen, der var den ene af tre sygeplejersker på den første tur. Derudover var der også en læge med.

Gruppen var afsted i knap en uge, og tiden blev blandt andet brugt på at holde olympiske lege med sportskonkurrencer, olympisk fakkel og medaljeoverrækkelse.

“Det blev meget hurtigt klart for mig, hvor stort et arbejde det er for en familie med blot et enkelt barn med diabetes,” fortæller hun. “Under konkurrencerne kunne jeg se, hvor stort et problem det er, når barnet får lavt blodsukker og negligerer det. Det er en typisk ting for et barn at gøre, og somme tider blev de så konfuse, at vi var nødt til at tage omkring den enkelte og sige ‘nu skal du spise en banan!’,” fortæller hun.

De voksne på turen havde på forhånd fortalt forældrene, at der ikke var mandskab eller tid til at tjekke børnenes blodsukker om natten, og at børnene selv skulle have ansvar for at tjekke, om deres blodsukker var i orden, i løbet af natten. Det blev der dog lavet om på allerede den første nat.

Børnene oplevede at kunne se på hinanden og se, at der er ting, der kan lade sig gøre med diabetes, som man ikke havde regnet med.

“Vi lavede nogle spotmålinger den første nat, hvor vi gik rundt i tre forskellige mobile homes, og det viste sig, at der var to-tre børn hvert sted, som havde for lavt blodsukker og derfor skulle have noget at spise. Ud fra det besluttede vi os for at gå rundt og måle alle hver nat. Det viste sig, at 15-17 skulle vækkes og have mad hver nat,” siger hun.

Det tog to timer at måle på alle børn hver nat, så da Henriette Qvist Eriksen året efter skulle afsted med en ny gruppe børn, havde de taget en voksen med som særlig nattevagt. vigtig oplevelse Det var en stor oplevelse for børnene at være ude at rejse, og alle kom hjem med nye venner, nye oplevelser og en ny opfattelse af, hvad det vil sige at have diabetes.

“Børnene oplevede at kunne se på hinanden og se, at der er ting, der kan lade sig gøre med diabetes, som man ikke havde regnet med. Og så var det rigtig rart for dem at føle sig som alle andre. En af pigerne spurgte mig en dag om, hvordan det var at være anderledes. For nu var det pludselig almindeligt at have diabetes, og vi, der ikke havde diabetes, var i klart undertal,” siger hun.

Selvom Region Midtjylland dækker et stort område, holder børnene fast i de venskaber, der blev knyttet på turene. “Der er både Skype og Facebook, så 50 kilometer er ingen afstand i dag. En af drengene mødte endda en engelsk dreng med diabetes på turen til Frankrig, og ham har han stadig kontakt med og har været på besøg hos,” siger hun.

“Uanset hvor godt de klarer deres diabetes, så har alle de unge perioder, hvor de er trætte af deres diabetes, og hvor de ønsker at være som deres venner. Derfor er det ekstra vigtigt for dem med sådan en tur,” siger Henriette Qvist Eriksen.


Fik penge fra bamse

Det var takket være sangeren Bamse, at de to første rejser kunne lade sig gøre. I 2009 vandt Bamse 250.000 kroner i tv-programmet All Stars, hvor han dystede med en række kendte danskere om at opbygge det bedste kor.

Bamses egen søn har haft diabetes, siden han var ti år, så for Bamse var det naturligt at donere sin gevinst til de diabetesramte børns ferie. Kort efter døde Bamse desværre, og overskuddet fra den mindekoncert, der blev holdt, blev delt mellem kræftramte børn og diabetesramte børn i Region Midtjylland.

Tekst: Andrea Bak · Foto: iStock

Fortæl din historie

Har du lyst til at fortælle din historie, eller har du en god idé til noget, du synes, vi skal skrive om, så send os en mail på dk.diabetes@roche.com. Vi glæder os til at høre fra dig!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce