Læsernes historier

På invaliditetsydelse, erhvervsaktiv eller begge dele?

Udgivet for første gang: 09.09.23
Kjell Arild Ueland
Skrevet af: Kjell Arild Ueland

Født i 1969, far til 3 og har haft type 1-diabetes siden 1981. Mærker nu det slid, som diabetesen har medført, men er optaget af træning og forsøger at have et positivt og humoristisk syn på livet.

I sommeren 2017 gik jeg ned med et brag. Nu er der gået 5 år, og mit liv har ændret sig fuldstændigt. Hvis du havde spurgt mig for 5 år siden, hvordan livet ville være i dag, havde jeg sandsynligvis givet dig et svar, der var så langt fra virkeligheden, som det kunne være.

Lægen var hurtig til at fortælle mig, at det ikke var aktuelt for mig at vende tilbage til det job, jeg havde. Og jeg skulle ikke regne med at få et erhvervsaktivt liv. Byrden ved at have diabetes var blevet så stor, at det var tid til at falde til ro.

Annonce

Ud over selve sygdommen har jeg fået bekræftet, at den psykiske belastning, som den giver mig, er så stor, at man kan sætte ord og diagnoser på.

LÆS OGSÅ: Alt er muligt, selv med diabetes (i hvert fald næsten)

Starten på noget nyt

I september 2019 fik jeg et opkald, der skulle blive begyndelsen på det, jeg laver i dag. Jeg blev tilbudt et lille job i friluftsbranchen. Noget, som jeg af og til har arbejdet med siden starten af 90’erne. Jeg følte, at dette var noget, jeg kunne håndtere. Det ville ikke tage så meget tid, og det var mere en livsstil end et arbejde.

Det blev begyndelsen på det liv, jeg lever i dag, og det er grunden til overskriften på dette indlæg. Efter 5 år har jeg nu fået tilkendt invaliditetsydelse. Jeg har et job, som jeg stortrives i. Det er et deltidsjob, men det gør, at jeg kan leve et liv, som jeg er stolt af.

LÆS OGSÅ: Der er meget hjælp og trøst at hente i diabetesfællesskaberne

Invaliditetsydelse eller erhvervsaktiv?

Ja tak! Her er svaret vel begge dele. En ting er, at det tager lang tid, når man gennemgår en proces som denne, og man skal være både tålmodig og stærk, når man står i det. Jeg vil påstå, at vi er heldige at bo i Norge, hvor det er muligt at tilrettelagt tingene, så man kan være både syg og rask samtidig.

For én ting er sikkert. Min diabetes har aldrig været venligere mod mig, end den er i dag. Og det gør alting meget lettere.

LÆS OGSÅ: Man bliver træt af alle de “gode” råd

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev