Læsernes historier

Frygteligt mange fristelser

Udgivet for første gang: 02.04.23
Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Skrevet af: Elisabeth Karina Larsen Nordvik

Havde svangerskabsdiabetes i 1998/99, som udviklede sig til diabetes type 1. Efter 17 år fik hun at vide, at hun har diabetes LADA. Har 2 børn, en pige og en dreng og er uddannet specialpædagog. Arbejder nu som personalekonsulent og brænder for øget viden og åbenhed omkring diabetes!

Et lille tilbageblik: Mange steder, hvor jeg kommer i denne måned, er der frygteligt mange fristelser omkring mig. De fleste er søde fristelser, som er meget svære at sige nej til. Der er selvfølgelig tale om december måned.

For mig er december en måned med alt for mange fristelser i form af lækkerier, jeg burde styre langt uden om, fordi mit blodsukker ikke er så glad for det, som mine øjne, min smagssans og min mave er!

Annonce

Dette er måneden, hvor jeg føler, at jeg er konstant mæt. Hvis jeg går forbi noget fristende, er det så let at række ud og putte det i munden i forbifarten. Sådan går dagene.

Mange alarmer

Blodsukkeret stiger, og alarmen for højt blodsukker bipper alt for ofte. Nogle gange er jeg en omvandrende alarm, og mine kolleger griner ad mig og spekulerer på, hvad jeg har puttet i munden.

Må man unde sig selv det?

Honningkager, småkager, chokolade, gode julefrokoster, slik, risalamande m.m. Det er en måned med en masse god mad, og normalt spiser jeg ikke så meget af den slags, så derfor har jeg vel lov til at forkæle mig selv denne ene måned om året?

Egentlig kan jeg vel godt unde mig selv det. Det er trods alt min krop, min sundhed og min samvittighed, det går ud over. Men jeg får så dårlig samvittighed, og det er jeg virkelig træt af.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Tænk, hvis man kunne slippe

Mens andre kan proppe i munden uden at tænke over, hvad de spiser, sidder jeg og prøver at regne ud, hvad alt det lækre indeholder af kalorier. Det er noget af et arbejde. Et møgarbejde. Og nogle gange, som i dag, føler jeg, at det ville være så forbandet rart bare at kunne slippe for at have dårlig samvittighed over højt blodsukker på grund af lækkerier.

Diabetesfri måned

Tænk, hvis alle med diabetes kunne få en måned om året, hvor de ikke havde diabetes? En måned, hvor man kunne spise hvad som helst uden at tænke på blodsukker, insulin og kulhydrater. Det ville være dejligt!

I så fald ville jeg vælge december måned! I december er der så meget lækker mad, som man ellers ikke får på andre tidspunkter af året. Der er en særlig stemning i december med hygge, harmoni, forventningens glæde og lidt stress før jul.

Men det er tilladt at drømme, for virkeligheden er en helt anden. De fleste, der selv har diabetes eller er pårørende, kender nok udfordringerne. Det er ikke nemt altid at skulle passe på, og måske især ikke i december måned, hvor der er masser af lækkerier.

En overraskelse hvert år

Da jeg har haft diabetes i rigtig mange år, burde jeg have erfaring i at håndtere den lækre mad i denne måned. Men det kommer bag på mig hvert år.

Samtidig med at jeg spiser julegodter, beregner kulhydrater og har dårlig samvittighed over mit madindtag, forsøger jeg faktisk at unde mig selv denne måned med lækkerier. Det er ikke noget, jeg ellers gør, så en måned om året skal jeg vel have lov til at skeje ud.

Katastrofetanker om komplikationer på grund af selvforskyldt højt blodsukker og dårlig samvittighed må vente! Nu er der et nyt år og nye muligheder!

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce