Læsernes historier

Drømmen om en enkelt dag uden diabetes

Udgivet for første gang: 07.05.23
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Jeg kommer nok aldrig til at få et liv uden diabetes, og det har jeg for længst affundet mig med, men det er tilladt at drømme en smule. Hvis jeg kunne få en dag uden diabetes, hvad ville jeg så lave?

Det er måske dumt at forestille sig noget, der næppe kommer til at ske. Selvom der hele tiden forskes i diabetes, og man mener, at det en dag vil være muligt at kurere sygdommen, tror jeg, det ligger langt ude i fremtiden. Jeg tror ikke, jeg kommer til at opleve et liv uden diabetes, og det har jeg for længst affundet mig med. Jeg har et godt liv, selvom jeg har diabetes, og jeg får det bedste ud af det.

Annonce

Alligevel har jeg taget mig selv i at tænke på, hvordan det ville være at få bare én dag uden diabetes? Hvad ville jeg gøre? Jeg er kommet frem til seks ting.

Hvis jeg kunne få en enkelt dag uden diabetes, ville jeg:

1. Holde en ordentlig fest.

Jeg har aldrig været særligt begejstret for hverken fester eller alkohol. Jeg kan godt tage mig et glas vin eller to for hyggens skyld, eller en god øl, men det stopper som regel der. Måske er det bare sådan, jeg er, men jeg tror også, at min diabetes er en begrænsende faktor her. Alkohol gør det svært at regulere blodsukkeret, og jeg er bange for at blive for påvirket til at tage vare på mig selv og min diabetes. Det er sket en gang før, og det var en meget ubehagelig oplevelse.

Hvis jeg kunne få en dag uden diabetes, ville jeg bare holde en ordentlig fest uden at bekymre mig om mit blodsukker.

2. Sove uforstyrret en hel nat

Ja, sove – helt uden at tjekke blodsukkeret eller vågne på grund af alarmer. Jeg vil ikke sige, at jeg vågner på grund af alarmer fra min sensor hver nat, men det sker ofte. Den bipper, hvis blodsukkeret er højere eller lavere end det, jeg har indstillet, og det er jo ofte. Hvis jeg vågner om natten, tjekker jeg også blodsukkeret og foretager måske en justering.

LÆS OGSÅ: En hyldest til dig med diabetes!

3. Prøve nye madrutiner

Det faktum, at jeg har levet med diabetes i snart 20 år, har uden tvivl påvirket mit forhold til mad, og jeg har nogle helt faste indarbejdede rutiner. Jeg tager ofte mig selv i at spise mere på grund af rutinen end på grund af sultfølelsen. Det er det stik modsatte af, hvad der anbefales nu om dage. Der tales meget om at faste og droppe mellemmåltider. Det er noget, jeg finder skræmmende i betragtning af min diabetes. Samtidig ville det være interessant at prøve, hvis jeg ikke havde diabetes.

Jeg kan mærke, at det at spise regelmæssigt på faste tidspunkter fungerer godt for mig. Hvis jeg kunne få en dag uden diabetes, ville det være interessant at spise mere intuitivt. Det er desværre en evne, jeg tror er en smule ødelagt efter så mange år med diabetes.

4. Spise, når jeg selv har lyst

Selvom jeg har min måltidsrytme, hænder det, at det alligevel går galt. Jeg oplever tit og ofte, at jeg får indstillet en forkert insulindosis (eller at andre faktorer spiller ind), så jeg får insulinføling. Hvis jeg kunne få en dag uden diabetes, ville noget af det bedste ved det måske være at slippe for at spise, når man lige har spist eller ikke har lyst til mad.

Jeg har ikke tal på, hvor mange myslibarer jeg har spist i mit liv for at behandle insulinføling – eller anden “følingsmad” for den sags skyld. Det ville være befriende ikke pinedød at skulle spise, når man ikke har lyst.

5. Spise et måltid uden at tænke på mængden af kulhydrater

Hver gang jeg spiser et måltid, skal jeg være opmærksom på, hvor meget insulin jeg skal tage. Der er mange faktorer, der spiller ind, når denne beslutning skal træffes: mængden og typen af mad, hvad man skal lave bagefter, hvad blodsukkeret er nu … og så videre. Forestil dig at nyde et måltid uden at skulle tænke over, hvordan det vil påvirke dit blodsukker, eller hvor mange kulhydrater det indeholder.

LÆS OGSÅ: Jeg kan blive ufatteligt træt af livet med diabetes

6. Være nogle bekymringer fattigere

Der er ingen tvivl om, at det at leve med en kronisk sygdom som diabetes kan medføre både overtænkning og dårlig samvittighed. Hvis jeg kunne få en dag uden diabetes, ville jeg måske have bekymret mig mindre over mit eget helbred, og hvordan blodsukker og madindtag påvirker helbredet i det lange løb.

Til allersidst: Jeg lever godt med min diabetes og har affundet mig med, at den sandsynligvis vil være min følgesvend resten af livet. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg ikke lader den styre mig mere end nødvendigt. Jeg lever et godt liv med diabetes og er taknemmelig for alle de hjælpemidler og al den viden, vi har i dag. Alligevel ville det være ret interessant at få en dag uden diabetes. Jeg kan nemlig ikke huske, hvordan livet var uden.

Hvad ville du gøre, hvis du fik en dag uden diabetes?

LÆS OGSÅ: Ville jeg kunne klare denne diagnose?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce